Borówki amerykańskie, czy są zdrowe?
Borówka amerykańska jest owocem, który bardzo często dodajemy do owocowych ciast, jak również do śniadań na słodko czy po prostu spożywamy w formie orzeźwiającej i smacznej przekąski. Borówki amerykańskie są owocami, których trudno nie lubić — można powiedzieć, że to kuzynka jagody leśnej, jednakże jest od niej większa i słodsza. Ten ciemnoniebieski owoc cieszy się ogromną popularnością na całym świecie ze względu na możliwość uniwersalnego wykorzystania, np. w postaci dżemów czy innych przetworów. Warto wiedzieć, że borówki amerykańskie to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim mnóstwo cennych witamin i minerałów, które dostarczamy do naszego organizmu. Jak wpływają na nas borówki amerykańskie?
Profilaktyka antyrakowa i nie tylko!
Borówki amerykańskie zawierają w sobie ogromne pokłady antyoksydantów, które nie tylko wpływają na nasz wygląd zewnętrzny — lśniące włosy, twarde paznokcie i promienna cera, ale również zapobiegają rozwojowi poważnych chorób, m.in. niszczą rozwijające się komórki rakowe, dlatego jagody są chętnie wykorzystywane w diecie profilaktycznej przeciw nowotworom. W borówkach amerykańskich zawarte są ogromne pokłady witaminy A, E, B oraz C, jak również minerały: cynk, potas, miedź, selen, żelazo oraz wapń. Borówki amerykańskie są owocami niskokalorycznymi, dzięki czemu idealnie nadają się jako produkt dietetyczny. Po borówki amerykańskie warto sięgać nie tylko w profilaktyce przeciwnowotworowej, ale również gdy chcemy wspomóc narząd wzroku czy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Borówka amerykańska liofilizowana, dlaczego warto?
Jeżeli chcesz poza sezonem cieszyć się cennymi właściwościami borówek, koniecznie zdecyduj się na borówki amerykańskie liofilizowane, które we wspomnianym procesie zostały pozbawione wody, aczkolwiek zachowały wszystkie cenne właściwości. Warto wiedzieć, że owoce liofilizowane wyróżniają się chrupką teksturą i niezmienionym smakiem, zapachem oraz wyglądem.
Komentarze