Co jeść, aby uchronić się przed nowotworem?
Istnieje związek pomiędzy naszą codzienną dietą a rozwojem wielu typów nowotworów. Co powinniśmy jeść i w jakich ilościach, aby uchronić nasz organizm od rozwojów nowotworów? Eksperci żywieniowi współpracując z centrum onkologii Warszawa, ustalili, że jednym ze sposobów profilaktyki raka jest stosowanie się do zaleceń diety przeciwnowotworowej.
Na czym polega dieta, która pomoże uchronić nasz organizm przed nowotworem?
Przede wszystkim koniecznie jest dostarczanie do organizmu produktów, które są bogate w związki uznawane za przeciwnowotworowe. W czym znajdują się składniki antyrakowe? Przede wszystkim w owocach i warzywach, których spożywanie redukuje ryzyko powstania komórek rakowych oraz powstawania przerzutów. Chociaż odpowiednia dieta i aktywność fizyczna nie gwarantują nam bezpieczeństwa przed zachorowaniem na raka, to jednak mają one wpływ na nasze życie.
Przeciwnowotworowa dieta
Złe odżywanie się oraz palenie tytoniu to czynniki, które sprawiają, że istnieje większe ryzyko zachorowania na raka. Świadomy styl życia, który związany jest z aktywnością fizyczną oraz prawidłowym odżywaniem może ochronić nas przed rozwojem nowotworu. Oczywiście nie opracowano do tej pory diety, która miałaby właściwości lecznicze i dzięki której możliwe byłoby pokonanie choroby, jednakże coraz więcej mówi się na temat diety przeciwnowotworowej, która chroni nas przed rozwojem choroby oraz obniża ryzyko zachorowania. Kluczowym założeniem jest spożywanie diety urozmaiconej jednakowo w warzywa, owoce, ale również mięso. W przypadku diety antyrakowej niezwykle ważne jest zbilansowanie poszczególnych produktów oraz dopasowanie ich do indywidualnych preferencji. Niezwykle ważny jest umiar, a także rozsądek w jedzeniu, ponieważ zapobieganie rozwojowi choroby może być stałym wysiłkiem, jako że polega na ciągłym dostarczaniu produktów przeciwrakowych.
Jakie produkty warto spożywać?
Aby zwiększyć funkcjonowanie systemu odpornościowego koniecznie do swojej diety, należy wprowadzić tłuszcze omega-3, cytrusy oraz kurkumę. Cenne właściwości wykazuje czosnek i cebula, warzywa kapustowate oraz owoce miękkie, które mają wpływ na redukcję potencjału kancerogennego. A co przyczynia się do hamowania wzrostu guzka? Przede wszystkim: tłuszcze omega-3, czosnek i cebula, zielona herbata, soja, kurkuma, cytrusy, a nawet pomidory czy gorzka czekolada.
Komentarze
Zdrowie odżywianie to jedno ale nie zapominajmy także o aktywności fizycznej!
Naprawdę trzeba uważać na to co się je. Niby to proste i oczywiste, ale czasem ciężko jest nam się stosować do diet czy unikać niezdrowego jedzenia.