
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszenie warzyw to tradycja, która jest praktykowana niemal w każdy polskim domu. Najpopularniejsze z pewnością są kiszone ogórki, kiszona kapusta, jak również zakwas na barszcz, żurek czy zakwas na chleb. Kiszonki nie tylko są smaczne, ale również są dla nas naturalnym suplementem diety, dzięki któremu zwiększymy naszą odporność i poprawimy wydolność naszego organizmu. W kiszonkach znajduje się mnóstwo cennych witamin, które zdziałają cuda wprowadzone do naszej codziennej diety. Dlaczego warto jeść kiszonki?
Proces produkcji kiszonek
Kiszenie warzyw jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności i było stosowane już w starożytności. Na czym polega kiszenie warzyw? Jest to proces fermentacji, do którego doprowadza się bez wykorzystania tlenu. We wspomnianym procesie dochodzi do przekształcenia się cukrów znajdujących się w warzywach na kwas mlekowy. Właśnie ta fermentacja mlekowa, która jest niezwykle podobna do fermentacji przy produkcji jogurtów czy kefirów, wpływa na cenne właściwości kiszonek, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
W jaki sposób jeść kiszonki?
Regularnie spożywane kiszonki pomogą nam wzmocnić nasz system odpornościowy, który będzie nas chronił przed chorobami. Co więcej, kiszonki wspomogą florę bakteryjną zgromadzoną w jelitach, czyli odgrywają rolę naturalnych probiotyków, dzięki czemu szybciej zauważymy efekty naszej diety oraz wzmożoną przemianę materii. Warto zadbać o to, aby kiszonki stały się jednym z głównych elementów naszej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na infekcje wirusowe. Kiszonki zalecane są do spożywania praktycznie codziennie, jednakże należy pamiętać o tym, aby nigdy ich nie jeść na pusty żołądek, ponieważ może to doprowadzić do nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych. Kiszonki mogą stanowić świetny dodatek do obiadu, a także być niezależną przekąską — świetnie w tej roli sprawdzą się przekąski liofilizowane w postaci ogórków kiszonych.
Komentarze